FAQ

Frågor och svar

Nedan hittar ni dem mest vanligaste frågor vi får in gällande vår verksamhet och allmänna frågor om våra produkter.

GENERELLA INSTRUKTIONER OCH TIPS

Ta bort all förpackning innan ni tänder ljuset.
Håll alltid brinnande ljus under uppsikt, lämna aldrig ett brinnande
ljus

Håll brinnande ljus utom räckhåll för barn, husdjur och material som kan ta eld.

För att få en sotfri förbränning bär du alltid se till att veken är trimmad till 3-5 mm
Om ljuset ryker, släck lågan, trimma veken till 3-5mm och tänd på nytt.

Använd alltid hållare som är utformade för den ljussort du har och sätt ljuset på en värmetålig plats.
Sätt ej ljus nära en värmekälla och direkt på möbler.

Se till att ”poolen” med smält vax är ren från avbrunna bitar av veken, tändstickor och annat brännbart material. Håll veken centrerad.

Placera ljuset dragfritt för att förhindra rök och att ljuset rinner.
Släck ljuset försiktigt, eftersom vaxet kan skvätta. En ljussläckare eller ljussnoppare rekommenderas.

Låt ljuset brinna så att det smälter enda ut i kanten på burken. Ca 3 timmar. Detta gör att vaxet sjunker succesivt och du får mesta möjliga brinntid av ditt ljus. Om du tänder och släcker för ofta kan det bildas en grop och vaxet smälter inte på sidorna. Det kan också göra att antalet brinntimmar minskar.


BURKLJUS - JARS
Glasburken är ömtålig så var försiktig. Undvik glas mot glas kontakt när locket tas på och av.
Använd inte glasburkar om det har spruckit eller har hack.

Låt endast ljuset brinna till det är 1½ cm vax kvar eftersom glasburken kan splittras.
För att minimera chansen att det blir vax kvar på kanterna, låt ljuset brinna till vaxpoolen har smält ut till burkkanten (vanligtvis ca en timme per 2½ cm av diametern)
Det är normalt att lite vax är kvar, och mängden varierar beroende på färg, doft och förutsättningar för förbränning.
Släck ljuset försiktigt innan locket sätts på igen.


VÄRMELJUS – TEALIGHTS
Elda ej doftande värmeljus i potpurribrännare/aromalampor. Använd vanliga värmeljus utan doft till detta och se till att brännaren är väl ventilerad.
Om veken ryker och bildar kol, släck ljuset och ta bort kolet innan du tänder igen.

VOTIVLJUS - SAMPLERS
Doftljusen är tillverkade så att de ska smälta. Tänd endast i lämplig ljushållare/lykta. Tänd inte fristående.

VAXKAKOR – WAX POTPURRI TARTS
Lägg en vaxkaka i en torr potpurribrännare, och tänd ett värmeljus (utan doft) under.
För att byta doft: släck ljuset och använd en grytlapp för att hålla brännaren när du häller ut det flytande vaxet i soporna. Du kan även ställa brännaren i frysen och trycka ut vaxkakan när den stelnat.

Om öppningen av en burk blir sotig, släck ljuset och låt det svalna. Torka helt enkelt av det med torrt hushållspapper. För att undvika att ljuset sotar kan du trimma veken till ungefär ½ -1 cm. (Se instruktion för bästa brinnegenskaper/brinntid)
Yankee Candle® har utvecklat konsten att göra doftljus i över 40 år.

Yankee Candle® använder endast de högsta kvaliteterna på allt material: förstklassiskt glas, 100% bomullsveke, högsta kvaliteten av högraffinerade paraffinvaxer, och den högsta möjliga procenten doftolja.

Yankee Candle® har även utvecklat en förstklassig blandning av soja och paraffin, s.k. smooth blend.

Doftoljorna är exklusivt framtagna efter Yankee Candles® stränga specifikationer.
Ingen annanstans hittar du så många verklighetstrogna dofter och iögonfallande färger och doftprodukter att välja bland.

Yankee Candles® ljus är doftsatta helt igenom vilket ger en stabil kvalitet – något du alltid kan lita på.


”Where will our scents take you?”

Vårt burkljus /jar uppfattas som den produkt som doftar mest – detta beroende på att den har den största mängden smält vax och avger större mängd doft.

Om du skulle spilla vax så rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med professionell hjälp från experter in om t ex mattvätt el. liknande för rådgivning.
Förebygg olyckor genom att vara försiktig – använd rätt ljus och lämna ej inom räckhåll för barn eller på annat sätt utan uppsikt.
Ljus är känsliga för temperatur och ljus, så ta hänsyn till det om du förvarar dem under en längre tid. Du undviker att ljusen bleks, smälter och spricker genom att förvara dem på en sval, torr plats utan direkt solljus eller flouroserande ljus.

Förvaringstemperatur bör ej överstiga 27 grader Celcius eller sjunka under 0 grader. Om ljusen utsätts för fukt kan de vara svåra att tända. Följ dessa rekommendationer även när du reser; extrema temperaturer i bilen kan lätt smälta eller frysa våra doftljus.
Vår hemlighet är våra beprövade näsor! Yankee Candle har faktiskt en speciell kommitté som enbart sysslar med forskning kring dofter. När kommittén förslår en doft tar andra separat grupper som arbetar på olika delar avdelningar av produktionen vid och testar ljusen för egenskaper, brinntid och doft. Allt för att ha högsta möjliga kvalitetskontroll.

Yankee Candles® dofter är producerade av både naturliga och syntetiska doftingredienser.
625 g Stor burk – Large Jar 110 - 150 timmar
410 g Mellan burk – Medium Jar 65 - 90 timmar
105 g Liten burk – Small jar 24 - 40 timmar
Votivljus – Samplers 15 timmar i lämplig lykta
Värmeljus – Tealights 4-6 timmar

Vaxkakor/Wax Potpurri Tarts har en ca 8 timmars dofttid.

Var vänlig uppmärksamma att brinntiden påverkas av doft, färg och under vilka förhållande ljusen brinner.

Glasburkar kan bli sköra när man hanterar dem och sprickor kan uppkomma om man skulle fylla dem med hett vax igen. Däremot är de perfekta att andvända till förvaring av en mängd olika saker som t ex bomullspinnar, hår snoddar, snäckor eller vad helst du samlar på.
Sortera som klart glas.
Efter flera uppmärksammade fall på den senare tiden är det viktigt att veta att Yankee Candle försäkrar att de INTE använder bly vekar i några av sina produkter.
Samtliga vekar är 100 % bomull.
Yankee Candle® är ytterst måna om sin personal och kunders hälsa och välbefinnande - alla våra nära och kära och är fast beslutna att tillverka ljus av högsta möjliga kvalitet. Detta har varit Yankee Candles® övertygelse i över 30 år och de kommer att fortsätta att sträva efter att hela tiden kunna erbjuda de absolut bästa ljusen som finns på marknaden.
När ett ljus tar upp mer vax än lågan kan göra av med bildas kol. Detta uppkommer troligast när veken är för lång och behöver trimmas. Trimma veken, ta bort kol resterna, och tänd igen. Låt inte kol resterna ligga kvar i ljuset.
Alla våra doftljus döljer rök eller matos. Det är ingen magisk ingrediens som gör ett ljus mer effektivt än det andra, men en av våra starkare dofter kan fungera fortare.
Först och främst rekommenderar vi att man kontrollerar alla tvättinstruktioner som finns tillgängliga. Professionella tvätterier har också värdefull information. Om du beslutar dig för att själv försöka är det viktigt att låta vaxet har stelnat. När det är hårt kan du försiktigt bryta loss större bitar av vaxet från tyget. Efter att det mesta av vaxet har tagits bort skölj med hett vatten över tyget för att lösa upp resten av vaxet. Citrus- eller oljebaserade rengöringsmedel är bäst för fläckar.